P-piller och hälsa

P-piller är ett av flera sätt att inte få oönskade graviditeter. De har både fördelar och nackdelar i form av biverkningar. Biverkningar kan även vara positiva.  Låts oss börja se på vilka de positiva biverkningarna är, samt vilka fördelarna är.

P-piller är först och främst ett enkelt preventivmedel att hantera rent praktiskt. Det är lätt att få tag på och finns oftast till rimliga priser. Idag säljs väldigt mycket online, vilket har gjort det en enkel sak att handla och fylla på förråden till ännu bättre priser. En online shop är till exempel denna. De har hög säkerhet, runt 0.3% är sannolikheten att bli gravid då man tar p-piller. Vilket är en bättre procent än vad både säkra perioder och kondom kan ge.

Studier visar på att p-piller kan minska risken för olika typer av cancer, som livmodercancer. Man vet inte varför, en hypotes är att p-piller på något sätt hämmar östrogenets negativa effekter. Även risken för  andra typer av cancer minskar, som äggstockscancer och tarmcancer. Andra positiva effekter är att mensvärk minskar, menstruationsmängden minskar, samt akne minskar.

Det finns också negativa biverkningar som man måste väga mot de positiva. En av de mest spridda är att man går upp i vikt. Det finns inga belägg för detta, och anses vara en myt till och med.  Det som finns noterat är en ökad aptit, vilket i sin tur logiskt kan ge en viktuppgång. Men ökad aptit kan pareras med att man rör på sig mer, eller håller bättre koll på hur mycket man äter. Läs mer om detta på Wikipedia. De belagda negativa biverkningarna är illamående, humörsvängningar och sexlust, mellanblödningar och ömmande bröst.

P-pillerOvanliga biverkningar är en ökad risk för stroke och blodpropp. Har man anlag för blodpropp i sin släkt, bör man använda östrogen fria p-piller. Rökning i kombination med p-piller kan också öka dessa risker. Här ska man gå igenom sin situation tillsammans med sin doktor, för att se vad riskerna kan vara, och vilka som är bäst. Det som kallas kombinerade p-piller är säkrast, men har mest risk också. Östrogen fria, och mini piller har de lägsta riskerna, men är då inte lika säkra heller.

Man får överväga för och nackdelar för sin hälsas skull. Samt gå igenom sitt hälsotillstånd med sin doktor för att få det bästa p-pillret för sin egen situation. I massmedia tenderar dock riskerna att överdrivas, och det finns som sagt flera positiva effekter av p-piller.